GO VEGAN

Πώς πάει χωρίς κρέας;

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες, 

Πάνω από 530.000 από εμάς έχουμε ήδη δεσμευτεί να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος από φέτος! Η ανταπόκριση ήταν εκπληκτική, αλλά βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Για μερικούς από εμάς ίσως είναι ευκολάκι. Άλλοι ίσως δυσκολευόμαστε. Γι’ αυτό δες παρακάτω μερικά εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις σε καλό δρόμο. 🙂 

Αρχικά λάβε μέρος σ’ αυτή τη σύντομη δημοσκόπηση, για να δούμε σε τι φάση βρισκόμαστε όλοι: https://www.surveymonkey.com/r/TMVHR8T 

Οι συμβουλές του μήνα:

  • Όρισε ποια μέρα της βδομάδας δε θα τρως κρέας και σημείωσέ τη στο ημερολόγιό σου ή βάλε μια υπενθύμιση στο κινητό σου.
  • Προγραμμάτισε τα γεύματά σου και προμηθεύσου τα συστατικά πριν απ’ τη μέρα που έχεις ορίσει.
  • Δοκίμασε να μη μαγειρέψεις κρέας για μία ολόκληρη βδομάδα, ώστε να πειραματιστείς με πολλές νέες συνταγές. Μετά, η επιστροφή στην αποχή απ’ το κρέας για μία μέρα τη βδομάδα θα είναι παιχνιδάκι!
  • Βρες εστιατόρια για χορτοφάγους κοντά σου.
  • Ρίξε μια ματιά στην ιστοσελίδα Meatless Mondays για χρήσιμες ιδέες και υλικό στα Αγγλικά. Υπάρχουν ιστοσελίδες και σε άλλες γλώσσες.
  • Η Joanne Anand, μέλος του Avaaz απ’ το Φριμάντλ της Αυστραλίας, έφτιαξε ένα άλμπουμ με πεντανόστιμες συνταγές χωρίς κρέας και το δημοσίευσε στη σελίδα του Avaaz στο Facebook. Σ’ ευχαριστούμε, Joanne!
  • Αν δεν το έχεις κάνει ακόμη, διάδωσε το βιντεάκι της εκστρατείας, για να ενθαρρύνεις φίλους και συγγενείς να λάβουν μέρος.

Μαζί μπορούμε να ελαττώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να μειώσουμε τη βαρβαρότητα απέναντι στα ζώα και, παράλληλα, να φροντίσουμε την υγεία μας!

Πάρε λίγη έμπνευση για λιγότερο κρέας από μέλη του Avaaz

Emilia Henderson: Εξαιρετική πρωτοβουλία. Ήταν η ώθηση που χρειαζόμουν για να σταματήσω απλώς να λέω «Πρέπει να τρώω λιγότερο κρέας» και να περάσω επιτέλους στην πράξη! 

Deborah Polonsky: Από τότε που έκοψα το κρέας, πριν από λίγες βδομάδες, νιώθω πιο ανάλαφρη και κοιμάμαι καλύτερα… Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που συνεχίζω, και χαίρομαι που αυτό το κίνημα συγκεντρώνει τόση στήριξη! Μπράβο, Avaaz. 

Pier Heynike: Αυτό που με τρελαίνει είναι ότι, θεωρητικά, χρειάζονται 15.000 λίτρα νερό για να παραχθεί 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας. Εδώ στο Κέιπ Τάουν αντιμετωπίζουμε καταστροφική ξηρασία αυτόν τον καιρό και έχουμε όριο κατανάλωσης 50 λίτρα νερό τη μέρα ανά άτομο. Οπότε αυτή τη στιγμή, για να παραχθεί 1 κιλό κρέας, χρειάζεται το νερό που μου αναλογεί για ένα χρόνο! 

Jade King: Είμαι βίγκαν εδώ και δύο βδομάδες! Ο αρραβωνιαστικός μου κι εγώ συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζαμε. Δε μας πιάνουν λιγούρες και αισθανόμαστε υπέροχα. 

Anne Spiers: Όταν ξεκινάς να μαγειρεύεις χωρίς κρέας, η ιδέα του κρέατος γίνεται λιγότερο ελκυστική. Υπάρχουν πάρα πολλά και καταπληκτικά βιβλία με πεντανόστιμες συνταγές. Δοκιμάστε τες. Θα εκπλαγείτε με τη νοστιμιά τους. 

Lin Carr: Τρώω κρέας πολύ περιστασιακά, όταν νιώθω ότι μου λείπει σίδηρος. Ωστόσο αισθάνομαι ενοχές, ειδικά όταν σκέφτομαι το συγκεκριμένο ζώο. Είναι δύσκολο να σταματήσεις να τρως κρέας εκεί που έτρωγες σε όλη σου τη ζωή. Είναι μια συνήθεια που δεν μπορείς να κόψεις εύκολα. Παρόλα αυτά τρώω σταδιακά όλο και λιγότερο. 

Mavis Lamont: Είμαι συνεπής στη δέσμευσή μου να τρώω λιγότερο κρέας ή, τουλάχιστον, να αγοράζω κρέας από κτηνοτρόφους που μεταχειρίζονται τα ζώα τους με ανθρωπιά. 

Jyoti Morningstar: Μπράβο! Είναι φοβερό, παιδιά. Συνεχίστε την καταπληκτική δουλειά! Μαζί μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε την ανθρωπιά μας τρώγοντας υΓΗεινά, χωρίς να βασανίζουμε τα ζώα και να καταστρέφουμε το περιβάλλον. 

Jane Crane: Ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον όσο το δυνατόν περισσότερο. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κόψουμε το κρέας ή να τρώμε πολύ λίγο. Στην τελική τα λαχανικά είναι πεντανόστιμα, απλώς παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο για να φτιάξουμε ένα υπέροχο φαγητό χωρίς κρέας. 

Thomas Finnøy: Πολύ καλή πρωτοβουλία! Έχω υπογράψει και παροτρύνω όλους μου τους φίλους να αναλάβουν λίγη ευθύνη για τον εαυτό τους, τα παιδιά τους και τα ζώα που υποφέρουν, αλλά και να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *